tisdag 28 februari 2012

Tassmetoden

Jag vill ju gärna att lillen ska kunna sova i sin egen säng. Just nu är jag lat och låter honom ligga och snutta hela nätterna, men i slutet på Mars ska Martin ha Johannes en hel natt och då är det ju lite orättvist om Johannes är van att somna vid bröstet medans han äter :)

Så jag har läst på lite olika sätt som man kan få barn att somna på och snubblade över tassmetoden (har lagt in lite info nedan). Provade en timme igår utan att Johannes somnade, men idag, jäklar i havet ligger han i sin säng och snarkar efter 35 minuters försök. De 35 minutrarna såg ut som följer:

Tassmetoden dag 2
15.45 somnar i famnen, lägger ner i sängen.
15.46 gallskriker
15.49 lägger handen på, han gråter hysteriskt
15.49 smeker ryggen, fungerar inte
15.50 plockar upp honom
15.56 somnat om, lägger ner honom i sängen. Börjar skrika
15.57 handen på hans rygg
15.59 plockar upp honom, lugnat sig någon sekund då och då vid smekning men annars gallskrikit.
16.05 somnat i famnen, lägger ner honom, somnar- dock på mage. Sitter bredvid.
16.13. Tassat honom till att somna om ett par gånger. Börjar skrika.
16.19. Söver honom igen, lägger ner honom på mage i sängen. Gallskriker på en gång. Tystnar plötsligt och somnar efter att ha skrikit en minut.
16.20 sover. På mage igen. Djupare den här gången.
Klockan är nu 16.45 och han sover fortfarande gott. Vad härligt!
__________________________________________________________________________
Tassmetoden introducerades i Finland för ungefär 10 år sedan i Finland av psykologen Katja Rantala. Den är dock ursprungligen utvecklad av Dr Klaus Minde på McGill universitetet i Montreal. Grundtanken med metoden är att lugna barnet och få barnet *redo att somna* men att barnet sedan skall somna på egen hand. Tanken med att man sätter handen ("tassen") på är ursprungligen hämtad från djurvärlden - också djurhonor lugnar ju sina ugnar genom att sätta tassen stadigt på sin unge Därifrån kommer alltså namnet! Modellen rekommenderas av bl.a. Helsingfors sjukvårdsdistrikt och Mannerheims barnskyddsförbund.

Så här fungerar det:
Alltid då barnet gråter vid nattning eller vaknar på natten följer man följande rutin:
1) Lyssna först av gråten; är där pauser? tystnar den av sig själv? Ifall gråten blir mera intensiv fortsätt till steg 2
2) Sätt handen stadigt på magen/bröstkorgen/ryggen/sidan beroende på hur barnet sover; visa alltså att pappa/mamma är här men du skall sova nu. Ifall gråten tystnar håll kvar handen en stund men ta bort innan barnet somnar. Ifall gråten inte tystnar steg 3.
3) Smek barnet med stadiga, rytmiska, lugnande rörelser. Ifall gråten tystnar håll kvar handen en stund men ta bort innan barnet somnar. Ifall gråten inte tystnar steg 4.
4) Ta upp barnet i famnen och höll tight upprätt intill kroppen samt ifall barnet är hemskt ledset smek ryggen med stadiga, rytmiska och lugnande tag. Sätt ner i sängen genast då barnet är lugnt men innan det har hunnit somna. Behöll handen på en stund så att barnet känner att du är där.

Inga kommentarer: